AC SIL és ACExC SIL

Olyan berendezések esetében, melyek káresemény bekövetkezésekor jelentős veszélyt jelentenek az emberekre és a környezetre nézve, manapság a legkorszerűbb technikának minősül az olyan biztonsági rendszerekről való gondoskodás, melyek a káresemény bekövetkezésekor biztonságos állapotban tartják, ill. olyanba hozzák a berendezést. Ezeket a rendszereket a folyamatiparra érvényes, a működési biztonságról szóló, hatályos nemzetközi szabványoknak, az IEC 61508, ill. IEC 61511 szabványnak megfelelően tervezik meg.

 

Az AUMA különböző eszközöket kínál, melyek az IEC 61508 / IEC 61511 szabványnak megfelelő biztonsági rendszerekben használhatók. Ezzel összefüggésben az AUMA két különböző, a termékek működési biztonságával kapcsolatos követelményszintet különböztet meg:

 

A legmagasabb szintű működési biztonságot a TÜV által az IEC 61508 szabvány (2. kiad.) alapján tanúsított, AC .2-SIL, valamint az SA .2, ill. SQ .2 forgató- és lengőhajtások kombinációja kínálja. Ezek akár a SIL 2, redundáns kivitel esetén (pl. „1oo2“) pedig akár SIL 3 esetén is használhatók. Megfelelnek a IEC 61508 legújabb és legmagasabb követelményeket támasztó kiadásának, és nagy rugalmasságot kínálnak, miközben a biztonsági funkciót az adott biztonságtechnikai rendszerrel szemben támasztott követelményekhez igazítják.

 

Az AUMA kipróbált termékeket kínál véghelyzet-visszajelzéshez, állítómű-vezérlés nélküli NORM hajtásokhoz, valamint egyes meghajtásokhoz. Ezekről készültek FMEDA-elemzések, és meghatározásra kerültek a meghibásodási valószínűségre vonatkozó mutatószámok.

 

A számításokat az exida vállalat – a működési biztonság területén a világ egyik vezető tesztelési szervezete – ellenőrzi és megfelelő jelentések révén igazolja. A számított biztonsági mutatós termékek a kialakítástól függően a SIL 1, ill. a SIL 2 biztonsági integritási szint követelményeinek megfelelő alkalmazásoknál használhatók.