[Translate to Nederlands:] Firmengründer Riester und Dinse

Onze bedrijfsgeschiedenis

... vanaf het begin!

1964 Wanneer ontstaat een onderneming?

Een naamplaatje op de deur van een kantoor of een fabriekshal is meestal het eerste zichtbare teken: hier ontstaat een nieuwe onderneming. Maar eigenlijk is zo’n bedrijf al veel eerder ontstaan: als idee in de hoofden van de oprichters.

Armaturen- Und Maschinen-Antriebe - een idee wordt concreet. Op 15 oktober 1964 wordt Riester KG in het handelsregister van het Duitse Esslingen ingeschreven. Werner Riester en Rudolf Dinse beginnen met de ontwikkeling van de eerste serie aandrijvingen. Robuust en betrouwbaar moeten ze zijn. Water- en waterzuiveringsbedrijven worden de eerste klanten.

[Translate to Nederlands:] Erster Prospekt

1965 Wie verkopen wil, moet reclame maken!

De eerste folder wordt nog heel bescheiden in zwart-wit gedrukt, maar de verkoop komt op gang en die ontwikkeling gaat zo voorspoedig, dat er al snel nieuwe productieruimte nodig is.

[Translate to Nederlands:] SA 8 – SA 18

Het begin is er.

SA 8 – SA 18 heet de eerste serie aandrijvingen van het merk AUMA dat op de markt wordt gebracht. Ondanks dat het aanvankelijk om kleine aantallen gaat, is de basis voor de verdere ontwikkeling gelegd.

[Translate to Nederlands:] Gegen den Trend

1967 Tegen de stroom in.

In de jaren 1966 en 1967 staat het bedrijf voor een eerste keerpunt. Het Wirtschaftswunder is voorbij, de eerste zware naoorlogse recessie begint. Groei is niet meer vanzelfsprekend en vooral jonge bedrijven hebben het moeilijk. AUMA is niet alleen zichtbaar op de markt, maar ziet ook een continue stijging van de omzet. Het hoofdkantoor in Nellingen wordt uitgebreid.

1968 Noord-Europese combinatie.

In het voorjaar van 1968 is er van alles gaande in Europa. Ook bij AUMA waait een frisse wind. De eerste vertegenwoordigingen in het buitenland zijn een feit. Erichs Armatur in Zweden en Grønbech & Sønner in Denemarken zijn verantwoordelijk voor de verkoop in Scandinavië - van oudsher een goede afzetmarkt voor Duitse producten. De eerste stappen op de wereldwijde markt zijn gezet.

[Translate to Nederlands:] Wasserwirtschaft

1970 Water zorgt voor de doorbraak.

De snelle ontwikkeling van AUMA is vooral te danken aan waterbeheer. Stuttgart, de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg, moet namelijk van water uit de Bodensee worden voorzien. Dat was de eerste belangrijke opdracht op dit gebied. En er volgen meer opdrachten. Bijvoorbeeld voor de Hamburger Wasserwerke of het Oldenburg-Ostfriesischer Wasserverband.

[Translate to Nederlands:] Traglufthalle

1971 Staat AUMA onder druk?

Door ruimtegebrek in de fabriek in Nellingen wordt naar een nieuwe locatie gezocht. Dat wordt Müllheim in het zuidwesten van Duitsland. Een optimale infrastructuur, maar ook de mooie omgeving maken de verhuizing van verdere onderdelen van de productie naar de nieuwe vestiging gemakkelijker. De geplande nieuwe productiehallen zijn nog niet beschikbaar, waardoor de productie van de AUMA aandrijvingen een tijdlang letterlijk ‘onder druk’ staat. Om precies te zijn, onder de overdruk van een luchthal.

[Translate to Nederlands:] Werk 1 Müllheim

1973 Fonkelnieuw - het hoofdkantoor verhuist naar Müllheim.

In het Zuid-Duitse Müllheim worden per direct multi-turn aandrijvingen en haakse en rechte tandwielkasten gebouwd. Sales en service zijn hier ook ondergebracht. De nieuwe hoofdvestiging van AUMA is groots opgezet: meer dan 40.000 vierkante meter zijn beschikbaar voor de productie en ook administratieve afdelingen kunnen over naar het nieuwe, moderne gebouw.

1974 Ontwikkelen. Handelen. Wereldwijd op de markt brengen.

In het Nederlandse Leiden wordt het eerste dochterbedrijf opgericht, AUMA Benelux BV. Want hoogwaardige producten ontwikkelen en bouwen is natuurlijk een goed begin, maar uiteindelijk moeten ook de verkoop en service betrokken en competent zijn. En van wie kun je meer betrokkenheid en competentie verwachten dan van de fabrikant zelf?

[Translate to Nederlands:] Ibbenbüren

Ibbenbüren gaat voor steenkool -

de kolencentrale gaat voor AUMA: de centrale van 770 MW wordt volledig uitgerust met aandrijvingen van AUMA en draait op ca. 800 multi-turn en zwenkaandrijvingen.

Met AUMA op koers - grote afnemers in de Sovjet-Unie

Machinebouw uit Baden-Württemberg heeft ook in de Sovjet-Unie hoog aanzien. In het toenmalige vijfjarenplan staan grote investeringen en AUMA levert meerdere duizenden aandrijvingen voor petrochemische installaties, in het bijzonder voor de aansluiting en distributie van aardgas.

[Translate to Nederlands:] SA 6 – SA 100

1976 Succesformules

Succes heeft niets te maken met het verleden, het is een concept voor de toekomst. Dat concept heet SA 6 – SA 100. Modulaire opbouw, compacte constructie, een gunstige toerentalregeling en moderne productiemethoden maken van deze serie aandrijvingen een duurzaam omzetsucces.

Uitschakelen. Maar wel ‘met gevoel’.

Een aandrijving inschakelen om een afsluiter te bedienen is geen probleem. Maar een aandrijving maken die op het juiste moment automatisch uitschakelt is veel ingewikkelder. Dit moet dan bijvoorbeeld gebeuren als een van de eindstanden bereikt is of als door een storing een veel te hoog draaimoment gevraagd wordt, waardoor de afsluiter kapot zou kunnen gaan. Daarvoor zijn meetsystemen in de aandrijving nodig die weg en draaimoment gedurende langere perioden heel nauwkeurig en betrouwbaar registreren. Uitschakelen ‘met gevoel’ en op het juiste moment dus. Alle aandrijvingen van de SA-serie zijn vanaf nu, behalve de standaarduitvoering AUMA NORM, ook verkrijgbaar in een COMPACT-versie. Het bijzondere is de uitvoering. De aandrijving met draaimoment- en wegregistratie vormt met de geïntegreerde elektrische besturing een eenheid, wat de installatie aanzienlijk vereenvoudigt.

[Translate to Nederlands:] AUMA Actuators Inc. in Pittsburgh

Expanderen. Maar met gevoel voor de markt.

Twee nieuwe vestigingen beginnen voet aan de grond te krijgen: het Finse Oy Aumator AB en AUMA Actuators Inc. in het Noord-Amerikaanse Pittsburgh. Een verdere stap op weg naar een wereldwijde aanwezigheid.

[Translate to Nederlands:] Doel und Tihange in Belgien

1978 Wie veiligheid wil, rekent op AUMA.

Doel en Tihange in België zijn de eerste kerncentrales die met AUMA-aandrijvingen uitgerust worden, vele andere volgen. De technische uitrusting van kerncentrales moet aan de hoogste eisen voldoen op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. AUMA stelt de hoogste eisen aan zijn aandrijvingen en componenten. Een perfecte combinatie.

[Translate to Nederlands:] Oktogon

1979 Oktogon: een (bijna) perfecte ronding.

Niet alleen innovatie bij de producten, maar ook bij het vormgeven van de omgeving. Het beste voorbeeld daarvan is de inwijding van het architectonisch bekroonde, achthoekige testgebouw in Müllheim, ‘Oktogon’ genaamd. Ideale ruimtelijke voorwaarden voor langdurige belastingtesten en uiteenlopende typekeuringen onder verschillende klimatologische omstandigheden.

[Translate to Nederlands:] ACHEMA 1979

Laten zien wat we kunnen.

Voor het eerst presenteert de onderneming zichzelf en zijn producten op een beurs in Duitsland; het beursoptreden van AUMA op de ACHEMA 1979 in Frankfurt is een groot succes. Wie had toen gedacht dat AUMA 15 jaar later elk jaar aan meer dan 20 beurzen wereldwijd zou deelnemen?

[Translate to Nederlands:] GS 32 – GS 125

Geen aandrijving zonder tandwielkast.

Ze staan niet in het middelpunt, maar ze zijn onmisbaar: de mechanische aandrijvingen. Voor de verhoging van het draaimoment, de omvorming van draai- in zwenkbewegingen of voor de omdraaiing van de ingaande as; vaak kunnen installaties met speciale eisen of moeilijke montageposities alleen door geschikte tandwielkastuitvoeringen geautomatiseerd worden. In dit jaar lost de wormwielkastserie

GS 32 – GS 125 de al sinds 1967 gebouwde GS 00 – GS 7-serie af.

1980 200 medewerkers - ook een verplichting.

AUMA heeft intussen op de Duitse vestigingen 200 medewerkers in dienst. Een mooi resultaat in economisch moeilijke tijden. Maar dat geldt vooral voor de uitgebreide verkoopafdeling. AUMA-producten zijn ondertussen in de grote industriële installaties van alle bedrijfstakken terug te vinden: in staalfabrieken, suikerfabrieken en papiermolens. Over de hele wereld. De komende jaren zorgt vooral de vraag uit het buitenland voor stabiliteit.

[Translate to Nederlands:] SG 05 – SG 12

1983 De iets andere aandrijving.

Bij zwenkaandrijvingen, zoals in de nieuwe SG 05 – SG 12-serie, maken de afsluiters niet eens één hele omwenteling. Daarom moet de aandrijving nauwkeurig werken. Wat tot deze nieuwe ontwikkeling bij AUMA geleid heeft: zwenkaandrijvingen zijn een compacte en economische oplossing voor zwenkafsluiters die tot nu toe met combinaties van multi-turn aandrijvingen en wormwielkasten geautomatiseerd moesten worden.

1985 Hoger en hoger.

AUMA investeert niet alleen in onderzoek en ontwikkeling, maar ook in een goed werkende logistiek. In Müllheim ontstaat een modern en volledig geautomatiseerd hoogbouwmagazijn voor onderdelen, gemonteerde modules en bouwgroepen. Uit de voorraad in dit magazijn kunnen snel complete aandrijvingen aan de hand van individuele eisen gemonteerd worden. Tegelijkertijd ontstaat er een montagehal van 1600 m2.

[Translate to Nederlands:] Kraftwerks- und Meerwasser- Entsalzungsanlage

In de woestijn.

In de buurt van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten ontstaat een van de grootste zeewaterontziltingsinstallaties voor energiecentrales op aarde: Al Taweelah. Meer dan 800 AUMA-aandrijvingen zijn nodig voor deze energiecentrale. In 1993 komt het vervolgproject Al Taweelah B tot stand. Zes op gas aangedreven centraleblokken met aangesloten zeewaterontziltingsinstallaties produceren 17,5 miljoen KWh stroom en 360.000 kubieke meter zoet water per dag. Meer dan 3000 aandrijvingen van AUMA garanderen een storingvrije werking.

[Translate to Nederlands:] AUMA MATIC

1986 Reactiesnel. Netwerkcompatibel. Wereldwijd gevraagd.

Lange wegen betekenen lange reactietijden. De nieuw ontwikkelde, programmeerbare AUMA MATIC-motorbesturing wordt direct in de nieuwe generatie multi-turnaandrijvingen SA 07.1 – SA 16.1 geïntegreerd. De aandrijving reageert daardoor niet alleen snel op commando’s, maar is ook uitgesproken flexibel en bovendien heel gemakkelijk in een procesbesturings- of veldbussysteem te integreren. De moderne elektronica maakt dingen mogelijk die een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren! Functies die voorheen met ingewikkelde procedures in het procesbeheersingsysteem omgezet moesten worden, worden nu door de geïntegreerde besturing uitgevoerd.

Op expansiekoers.

AUMA Deutschland neemt de driehonderdste medewerker in dienst. Bovendien wordt het noorden van Duitsland veroverd. Met het net opgerichte regionale kantoor Nord is heel Duitsland opgenomen in het netwerk van AUMA.

[Translate to Nederlands:] Dienst am Kunden

Service aan de klant.

In Keulen ontstaat een nieuw groot Service Center voor inbedrijfstelling, onderhoud en storingen. Vanuit hier wordt de klantendienst voor heel Duitsland georganiseerd.

[Translate to Nederlands:] Werk II in Müllheim

1988 Fabriek II.

In Müllheim wordt een nabij gelegen stuk land met productiegebouwen en kantoren aangekocht. Het productieoppervlak in Müllheim wordt daarmee met meer dan 2800 vierkante meter uitgebreid tot in totaal ca. 7600 vierkante meter.

[Translate to Nederlands:] Industriemechaniker und Fertigungsmechaniker

1989 Bij AUMA kun je iets leren.

Onderzoeken en ontwikkelen zijn bij AUMA even belangrijk als opleiden en leren. En wie opgeleid wordt, kan ook iets worden: commercieel-administratief medewerker bijvoorbeeld en sinds 1990 ook industrieel werktuigkundige. In 1999 komt daar het nieuwe beroep van productiewerktuigkundige bij en in 2005 de elektromonteur voor bedrijfstechniek.

[Translate to Nederlands:] SG 04.2 – SG 10.2

1990 Over de zeven zeeën...

Schepen zijn in zekere zin zelfvoorzienende systemen. Aandrijvingen spelen in deze systemen een grote rol. De AUMA-zwenkaandrijvingen SG 04.2 – SG 10.2 horen, dankzij hun compacte bouwgrootte en lage gewicht tot de eerste elektrische aandrijvingen voor afsluiters die in de scheepvaart kunnen worden gebruikt.

 ... en in de woestijn.

Maar ook overal waar water schaars is, worden AUMA-aandrijvingen gebruikt. Bijvoorbeeld bij de Riyadh Water Transmission Pipeline van de zeewaterontziltingsinstallatie in Al Jubayl, op het Arabische schiereiland. Met behulp van 6 pompstations wordt elke dag 350.000 m³ water door twee 466 km lange leidingen met elk een doorsnede van 1500 mm doorsnede gepompt. AUMA is op het gebied van waterbeheer wereldwijd een grote naam.

1992 400 medewerkers, stijgende tendens.

De vierhonderdste medewerker in Duitsland wordt in dienst genomen. De onderneming, die als tweemansbedrijf begon, is in minder dan 30 jaar uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf met aanzien.

[Translate to Nederlands:] Werk in Nellingen

1993 AUMA renoveert - binnen en buiten.

In 1993 wordt niet alleen de bedrijfsvorm van een KG in een GmbH & Co. KG gewijzigd, ook uiterlijk verandert er nogal wat: nieuwe kantoorgebouwen en een nieuwe containerhal in Müllheim, volledige renovatie van de leerwerkplaats, een nieuwe motorfabriek in Nellingen. En last but not least ontstaat uit gedeelten van het bedrijf Magdeburger Armaturenwerke MAW een nieuw AUMA Service Center met als hoofdactiviteit het achteraf moderniseren en automatiseren van afsluit- en regelelementen in oude installaties met de nieuwste actuatoren.

[Translate to Nederlands:] AUMA aktuell

Wat er binnen het bedrijf allemaal gebeurt kunnen de medewerkers lezen in het nieuwe personeelsblad ‘AUMA aktuell’.

Stroom voor Indonesië.

Met de opkomende economie en de toenemende levensstandaard van de ‘tijgerstaten’ neemt ook de behoefte aan elektrische energie toe. Dat er in dit deel van de wereld daarom een aantal projecten voor energieopwekking is, is daarom niet verwonderlijk. Een voorbeeld: Paiton I en II in Indonesië, een gas- en stoomcentrale met een vermogen van 2 x 400 MW. 60 aandrijvingen met geïntegreerde besturing zijn afkomstig uit de AUMA-fabrieken. Hetzelfde geldt voor het vervolgproject in 1997 en 1998: In de twee nieuwe blokken met elk 610 MW vermogen, zijn ca. 170 AUMA-multi-turn aandrijvingen met geïntegreerde besturing ingebouwd.

1994 Nieuwe technologieën - nieuwe aandrijvingen.

Bijzonder vermeldenswaard is dat de nieuwe technologieën, die bij de maritieme zwenkaandrijvingen SG 04.2 - SG 10.2 voor het eerst zijn toegepast, nu ook worden gebruikt in de zwenkaandrijvingen voor ‘conventionele’ toepassingen. De nieuwe generatie zwenkaandrijvingen AS 6 – AS 50 onderscheidt zich door een hoog totaalrendement en, in de uitvoering ASR, door uitstekende regeleigenschappen.

[Translate to Nederlands:] ISO 9001

Kwaliteit overtuigt - het jaar van de innovaties.

Alle Duitse vestigingen van AUMA worden conform ISO 9001 gecertificeerd. Want kwaliteit is het publieke geheim van ons succes. Op dit hoge kwaliteitsniveau gaan tegelijkertijd meerdere series van start.

[Translate to Nederlands:] Hochwertiger Korrosionsschutz

1995 Waarden scheppen - waarden behouden.

Aandrijvingen werken vaak onder moeilijke omstandigheden. De componenten en behuizingen worden blootgesteld aan hitte, kou, water en agressieve media. Hoogwaardige bescherming tegen corrosie en hoge beschermingsgraden zorgen voor een storingvrij bedrijf en een lange levensduur van onze aandrijvingen: een investering die zichzelf terugbetaalt.

[Translate to Nederlands:] Optimierung der Produktivität

1996 Sterke teams.

Lopendebandwerk? Niet bij AUMA. Werkplekken worden ingedeeld in kleine partnergroepen, waarin de montagewerkzaamheden worden uitgevoerd. Daar vinden ook de kwaliteitscontroles plaats, waarmee de verantwoordelijkheid bij deze groepen ligt. In samenwerking met het Fraunhofer-Institut für Arbeitsorganisation (FAO) worden de werkplekken zodanig vormgegeven, dat enerzijds het werk aantrekkelijker wordt en anderzijds de productiviteit stijgt.

[Translate to Nederlands:] Flexible Arbeitszeiten

1998 Flexibel zijn, flexibel blijven.

Vaste werktijden, maar snel reageren op orders? Dat gaat niet samen. Flexibele werktijden in de productie en administratie zorgen voor een klantgerichte afwikkeling van opdrachten en vragen. Variabele werktijden geven de medewerkers niet alleen meer vrijheid, ze zorgen ook voor een flexibelere en beweeglijkere productie, precies wat de huidige markt verlangt.

[Translate to Nederlands:] Schwenkantriebe SG 03.3 und SG 04.3

2002 Nieuwe aandrijvingen.

“Een kleine, lichte en voordelige elektrische aandrijving voor de automatisering van kleine OPEN-DICHT zwenkafsluiters met een laag benodigd draaimoment ontwikkelen en daarbij de hoge AUMA-standaard naleven”, dat was de opdracht voor de ontwikkelaars van AUMA. Het resultaat zijn de zwenkaandrijvingen SG 03.3 en SG 04.3 waarmee het draaimomentspectrum van de beproefde serie zwenkaandrijvingen SG 05.1 – SG 12.1 naar beneden wordt uitgebreid.

 

Door consequent licht te bouwen en het gebruik van een compacte, door AUMA gepatenteerde tandwielkasttechnologie, wordt aan de eisen voldaan.

[Translate to Nederlands:] Werk III in Müllheim

2004 Fabriek III.

AUMA wordt 40 jaar en heeft zich in deze tijd van een tweemansbedrijf ontwikkeld tot een indrukwekkende onderneming met meer dan 1300 werknemers wereldwijd.

 

De productiecijfers van de AUMA-aandrijvingen hebben eenzelfde ontwikkeling doorgemaakt. Daarom wordt in 2004 in Müllheim een nieuwe productiehal gebouwd, waarmee 4800 extra vierkante meter beschikbaar wordt.

[Translate to Nederlands:] Das Solardach auf dem neuen Werk III

In 2004 worden de zonnepanelen op het dak van de nieuwe fabriek III officieel ingewijd. AUMA heeft nu een van de grootste zonne-energiecentrales in de regio. Met een oppervlak van 1500 vierkante meter en meer dan 1000 panelen, wordt 156.750 kWh aan milieuvriendelijke zonne-energie opgewekt. AUMA presenteert zich daarmee als milieuvriendelijke, moderne onderneming.

[Translate to Nederlands:] Neuer Versand

2006 AUMA groeit door en krijgt een eigen straat.

AUMA groeit gestaag door. 1500 medewerkers wereldwijd hebben ruimte nodig. In Müllheim wordt fabriek I compleet gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe distributieafdeling, waardoor vrachtwagens direct toegang hebben.

[Translate to Nederlands:] Aumastraße

En er wordt een belofte ingelost: AUMA krijgt zijn eigen straat. Beide directeuren, beide bedrijfsoprichters en de burgemeester (v.l.n.r.) wijden de ‘Aumastraße’ in.

[Translate to Nederlands:] Pulverbeschichtung

2007 Poeder in plaats van lak.

Beter voor het milieu en een nog betere corrosiebescherming: AUMA introduceert de poedercoating.

 

Na een uitgebreide testfase rolt het eerste serieartikel begin van het jaar door de uitgebreide installatie.

[Translate to Nederlands:] Bundesverdienstkreuz für die Firmengründer

2008 Bundesverdienstkreuz voor de oprichters.

Voor hun succesvolle inzet als ondernemer ontvangen de oprichters van AUMA, Werner Riester en Rudolf Dinse de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland, het Bundesverdienstkreuz.

 

Uit een kleine tweemanszaak in de jaren ‘60 is een onderneming gegroeid die op dat moment wereldwijd werkgever is van 1700 mensen.

[Translate to Nederlands:] Generation .2

2009 Generation .2.

AUMA-aandrijvingen en -besturingen worden met honderdduizenden in procestechnische installaties overal ter wereld ingezet. De doorontwikkelde techniek en beproefde betrouwbaarheid garanderen in de meest uiteenlopende toepassingen een nauwkeurig en langdurig vermogen.

 

In 2009 presenteert AUMA met de Generation .2 een doorslaggevende verdere ontwikkeling voor de groeiende eisen in alle soorten procestechnische installaties, van water- en energiebeheer tot de olie- en gasindustrie.

[Translate to Nederlands:] Schwenkantrieb SQ .2

2013 Zwenkaandrijving SQ .2.

Om aan de uiteenlopende eisen op het gebied van de automatisering van industriële afsluiters tegemoet te komen werkt AUMA altijd met een veelzijdig modulair concept.

 

De introductie van de nieuwe serie zwenkaandrijvingen SQ .2 zorgt voor een verfijning van dit concept.

 

Terwijl de vorige SG-serie nog een zelfstandige constructie was, baseren de nieuwe zwenkaandrijvingen SQ .2 zich op hetzelfde technische platform als de SA .2 multi-turn aandrijvingen van twee jaar geleden.

[Translate to Nederlands:] AUMA wird 50

2014 AUMA wordt 50.

Op 12, 13 en 14 september 2014 viert AUMA op de hoofdvestiging in Müllheim met bijna 7000 gasten zijn 50-jarige jubileum.

 

Drie dagen lang kunnen klanten, leveranciers, medewerkers en hun gezinnen genieten van een topprogramma met lezingen, tentoonstellingen en vermaak.

[Translate to Nederlands:] Neue Firmenzentrale

2017 Nieuwe bedrijfscentrale.

AUMA verhuist naar de nieuwe bedrijfscentrale in Müllheim. Het gebouw met 4 etages, 110 m lengte en 38 m breedte biedt plaats aan 200 medewerkers. Het beschikt over moderne seminarruimtes en een bedrijfsrestaurant met 200 zitplaatsen. Niet alleen de medewerkers van AUMA verheugen zich over hun nieuwe werkplek, ook klanten en leveranciers voelen zich hier welkom.