AUMA, BASF Ludwigshafen'e SIL aktüatörleri tedarik ediyor

AUMA'nın SIL sertifikalı aktüatörleri, Ludwigshafen'de BASF yakma tesisinin gaz temizleme kulesi için güvenlik sisteminin bir parçası olarak kendini kanıtladı. Cam elyafı takviyeli poliyester (GFK) gaz temizleme kulesinin zarar görmemesi için baca gazları belli bir sıcaklığı aşmamalıdır.

 

BASF bu nedenle gaz temizleme kulesinde genel sistem SIL 3 ile sağlanan aşırı ısınmaya karşı bir güvenlik sistemi tesis etti. Bu sisteme elektrikle tetiklenen AUMA aktüatörlü üç baca gazı kapağı takıldı. Baca gazı kapaklarından biri gaz temizleme kulesinin önüne kurulmuştur ve aşırı sıcaklıkta kapanır, böylece gaz temizleme kulesine başka baca gazı ulaşmaz. Diğer ikisi akan baca gazlarını tahliye eden bir acil bacayı açar. Sıralı olarak yerleştirilmişlerdir ve 2oo2 ("two out of two") konfigürasyonunda çalıştırılırlar, yani acil baca yolunu açmak için her iki aktüatör de açılmalıdır. Bu baca gazlarının istemsiz sızmasını önlemelidir.

 

Baca gazı kapaklarına SIL 2 veya SIL 3 güvenlikle ilgili sistemler için uygun olan (SIL 3 yedek sistem yapısında) TÜV sertifikalı AUMA aktüatörleri takılmıştır. Gerekli yüksek torklar nedeniyle her biri SIL modelinde entegre aktüatör kumanda sistemi AC .2 ile birlikte SA aktüatörleri ve GS dişli takımlarının kombinasyonları kullanılır.

 

Bir güvenlik PLC'si tahrikleri ayrı ESD (Emergency Shutdown) girişi üzeriden kumanda eder. Gaz temizleme kulesine seri bağlanan tahrik 'güvenli kapat' güvenlik işlevinde, acil bacadaki her iki tahrik 'güvenli aç' güvenlik işlevinde çalıştırılır. Aktüatörlerin akım beslemesi akım kesintisinde bile bir USV üzerinden sağlanır.

 

Yüksek SIL'ler AC .2 SIL kumanda sistemindeki SIL modülleri sayesinde aktüatörlere ulaşır. Bu platin acil durumda normal işletimin durdurulmasını ve güvenlik işlevinin yürütülmesini sağlar. Her zaman kullanılabilirlik sağlamak için ayda bir kez her tahrikte Partial Stroke testi (PVST) yapılır.

 

İşlevsel güvenlik, elektrikli aktüatörlerin dünya çapında lider üreticisi olan AUMA'da da çok büyük öneme sahiptir. AUMA halihazırda çeşitli SIL gereksinimleri için geniş ürün yelpazesi sunmaktadır.